Reiki: des duivels werk…?????

 

Reiki is een werkvorm. Je gebruikt voornamelijk je handen daarbij en legt deze bij jezelf of iemand anders op het lichaam. De bedoeling is dan dat levenskracht (“Ki” is het Japanse woord daarvoor) doorgegeven wordt. Het effect daarvan kan uiteenlopen van diepe ontspanning tot verkwikking. Maar dat is niet het enige. Het wordt nog prettiger wanneer gever en ontvanger beseffen in wat voor zegenrijke omstandigheid ze verkeren. Het is een tijd van rust. Ook de gever hoeft zich niet in te spannen, zich niet te concentreren, alleen maar te “zijn” met aandacht voor de ander. De ontvanger kan zich volledig overgeven in een zo gemakkelijk mogelijke positie (liggen mag, moet niet) en zich laten verwennen. Het kan een mate van intimiteit met zich meebrengen, die veel heilzamer is dan de meeste mensen vermoeden.  

Ik zeg vaak, dat Reiki geen therapie is, maar dat het wel zeer therapeutisch kan werken. Lange termijn effecten zijn: een ontspannen lichaam (hetgeen genezing kan bevorderen), meer rust in het hoofd en het hart (betere focus, meer overzicht in eigen problematiek, duidelijker in wat men wel en niet wil). Het is ook ronduit aan te bevelen voor partners in een relatie. Het bevordert het wederzijdse begrip, is een goede manier om elkaar te ondersteunen zonder daar altijd woorden aan te besteden en het bevordert de intimiteit naar elkaar toe, geestelijk, spiritueel en ja, ook lichamelijk. 

Ik beschrijf Reiki zoals hierboven, omdat ik er behoefte aan heb, duidelijk te maken wat het nu eigenlijk wčl is. Maar al te vaak wordt Reiki als iets “paranormaals” aangeduid. Daar krijg ik meestal de kriebels van. Omdat het voor sommigen lastig lijkt uit te leggen wat Reiki is, haalt men er steevast de duvel en z’n ouwe moer bij. Geen wonder dat zeer christelijke groeperingen naar Reiki wijzen alsof die duvel er mee speelt. Dat is niet zo, natuurlijk, maar die beerput laat ik hier maar even dicht. Reiki is “slechts” een hulpmiddel, een opstap om dichter bijeen te brengen, wat in oorsprong al bij elkaar hoorde, namelijk wij en al die anderen.  

Mikao Usui, de grondlegger van het systeem van Reiki zoals wij dat leren, zag de gebrekkige omgangsvormen van zijn eigen landgenoten, de Japanners. De afstand tussen mensen, bedoeld als respectvol, had een groot nadeel: er was te weinig uitwisseling van energie tussen mensen. Hij zocht en vond een methodiek, zoals wij die nu nog aan anderen doorgeven. Die is puur en simpel: leg je handen neer en het werkt. En voor de gevorderden onder ons: je bent je bewust van je uitstraling en het positieve effect op je omgeving. Makkelijk zat. Daar is niks paranormaals aan. Je hoeft dus ook niet in het bezit te zijn van speciale gaven, die je beter of anders maken dan anderen. Iedereen heeft het; niet iedereen gebruikt het nog. 

Vele mensen hebben een afkeer van of angst voor Reiki. Ik ben er van overtuigd, dat dit met name veroorzaakt wordt door de Reiki-healers, Reiki-goeroes en slecht opgeleide ReikiMasters. Reiki hoeft niet gekoppeld te worden aan allerlei geheimzinnige krachten, waarvan het bestaan zeker niet bewezen kan worden. Reiki bewijst zichzelf door de integere mens die er op de beschreven eenvoudige manier mee omgaat. Met liefde, aandacht en respect  voor die ander, die even om een steuntje in deze idiote samenleving vraagt. 

Warme groet, Ton Driessen (2007)