Dat verguisde geld……. wat heeft Reiki daarmee te maken?

 Ze ligt nu in de hal, op de koele tegels. Uit te rusten van een “ochtendje bos”. Zand en haren verspreid om haar heen. Sarah heet ze, onze Golden Retriever. Niet meer weg te denken uit ons gezin. Loopt ons op gezette tijden voor de voeten, ligt altijd achter me als ik aan het koken ben. Uit ingeslepen angst op haar te zullen trappen, schuifel ik voorzichtig door de keuken. Het komt niet in me op om haar weg te jagen of in een andere kamer te zetten. Ze wil er bij zijn, waar bij dan ook, wanneer dan ook. We zouden het niet anders willen………..

 Zo’n beest kost wat. De aanschaf alleen al, direct gevolgd door dokterskosten, omdat er allerlei ziektes preventief bestreden moeten worden en ze anders ook nooit mee naar het buitenland mag. Eten, riempie, koekjes, kauwspul en speeltjes. O ja, en de mand waar ze nooit meer in ligt, omdat wij daar niet zijn.

Geld, met liefde uitgegeven en met onmiddellijk rendement. De lol, de warmte en de liefde die door haar aanwezigheid opgewekt wordt is onze beloning. Ik vraag me wel eens af waar ik die onvoorwaardelijke liefde aan verdiend heb, maar ik wil hier geen deur openen voor allerlei goedbedoelde schoten voor open doel. Er loopt al genoeg therapeutengespuis rond.

Met geld kun je dus liefde kopen? Nee, maar je kunt er wel met liefde van genieten. Zo zit het ook met het volgen van een Reiki-cursus bij ons. Je moet er voor betalen en je geeft dat geld niet uit aan Reiki, maar aan ons. Wij hebben er voor gezorgd dat je die mogelijkheid geboden wordt, zoals de kennel ons aan Sarah kon helpen. Wij hebben er alle begrip voor dat daar energie in gestoken is en dat er wat tegenover moet staan. En als je iets heel graag hebben wilt, maak je geen punt van wat het kosten kan, money-, energy- of otherwise.

Goedbedoelende,  maar soms ook goedgelovige mensen beweren, dat Reiki liefde is. Dit koppelend aan de oubollige opmerkingen “geld stinkt” en “geld maakt niet gelukkig” komen ze tot de slotsom dat er voor Reiki geen geld gevraagd mag worden.

Ik heb nieuws voor deze mensen: Reiki is geen liefde! Reiki is een Japanse werkvorm, die mits met onvoorwaardelijke liefde van de gever toegepast, zeer goede resultaten bewerkstelligt. Het is een grote verantwoording die bij ReikiMasters ligt: de mensen bewust maken van hun mogelijkheden wat je met die mysterieuze, maar duidelijk merkbare energie kunt doen. Reiki is een weg, die je als je wilt kunt aflopen. Reiki helpt hen, die zichzelf willen helpen. Hoe groter de inzichten en de ervaring van een Master, hoe meer je aangereikt krijgt.

Wij nemen die verantwoording zeer serieus. Wij nemen tijd voor de training en begeleiding van hen die zich in Reiki willen verdiepen. Wij hebben ons daartoe ook verdiept en ons op verschillende niveau’s goed laten opleiden en begeleiden. In tegenstelling tot goedkope en snelle cursussen, die beweren mensen te kunnen opleiden van niets tot ReikiMaster in minder dan geen tijd, besteden wij tijd, energie en onze expertise aan elke serieuze “levensstudent”.

Je zult het niet gek vinden, dat wij geloven dat daar wat tegenover mag staan. En durf je de stap te wagen, dan zul je niet teleurgesteld worden.

 Warme groet, Ans en Ton (november 2003)